ANDERS KOFOED
  • Blog
    • Nyhedsbrev
  • Foredrag og arrangementer
    • Kommende foredrag
  • Bøger
  • Om mig
    • Til pressen
  • Kontakt
  • Brighterfuture
  • BrighterfutureEn
  • Marieskrigehønen

Den ultimative løsning på dræbersnegl

8/29/2017

3 Comments

 
Billede
Hvert år fra marts til oktober invaderes vore haver af store lortebrune slimede nøgne væsner, der drypper af gullig slim og som tandfræser sig igennem præmie-hortensiaen.

Enorme summer bliver brugt i bekæmpelsen. Sneglegift strøs ud så rundhåndet, at haven er pudret som et nisselandskab. Ølfælder fyldes og tømmes og kogende vand laver gråslimet grød af plageånderne, men hvad virker egentlig?

Før vi når så langt skal vi selvfølgelig lige have lidt fakta på bordet om dræbersneglen:
Afhængig af forårets temperatur kommer de overvintrende små dræbersnegle frem i marts–april, og i maj begynder de æglægningen. Men som noget ganske unikt behøver der ikke være to snegle til forplantning. Dræbersneglen er hermafrodit og dermed både han og hun på samme tid. Det gælder for de fleste snegle men de skal stadig finde sig en mage. Sådan er det dog ikke for dræbersneglen, den kan befrugte sig selv og lægge 400 æg. De 400 nye dræbersnegle kan hver især lave 400 nye snegle og derfor er det ikke underligt at haven pludselig drukner i de brune slimede grovædere.

Dræbersneglen har 27.000 tænder. Krokodiller har lidt over 60 og hvidhajer har omkring 300. Så dødens gab tilhører skovsneglene. Men navnet dræbersnegl er noget af en tilsnigelse. En svensk journalist så, hvordan en gruppe af brune skovsnegle åd en masse døde artsfæller. Han gav dem navnet mördarsniglen, som på dansk blev til dræbersneglen – og resten er historie. Dens officielle navn er i øvrigt iberisk skovsnegl, og det er heller ikke et velvalgt navn.

Dræbersneglen ligner en art fra Den iberiske halvø, så derfor var det nærliggende at give skylden for deres fremmarch i hele Europa til dem. Men bare fordi man ligner nogen, behøver man ikke være samme slags, og DNA-undersøgelser har ikke kunnet påvise, at den ægte iberiske skovsnegl og dræbersneglen er den samme. Så i dag ved vi rent faktisk ikke, hvor dræbersneglen kommer fra. Det kan godt være fra Spanien, men det kan også være alle mulige andre steder fra.
 
Hvordan bekæmper vi den?
​Men måske er det ikke så relevant, hvor dræbersneglen kommer fra. De fleste af os er mere interesserede i, hvordan vi slipper af med den igen.
Den eneste metode der virker er hverken gift (det er også noget svineri), ølfælder eller sneglehegn. Du skal ud og samle dem sammen og så aflive dem bagefter. Det har en stor norsk undersøgelse påvist. De andre metoder er simpelthen bare ikke lige så effektive. Aflivningen er mest human med et klip bag åndehullet eller rigeligt spilkogende vand. Så drik din øl selv, og hold nu bare din have fri for sneglegift og salt.

Du skal dog ikke pille på en dræbersnegl og slikke på fingrene bagefter. Der kan nemlig være bakterier i slimen, for dræbersneglen er særligt glad for hundelort. Den er derfor til tider bærer af salmonella og listeriabakterier. Den er på mange måder ikke særlig lækker.
​

Men tag det fra en erfaren sneglesamler og hovedafhugger. Heller ikke denne metode virker, de er kommet for at blive. Så den ultimative løsning er desværre at flytte i lejlighed, så kan du nyde din øl på altanen fuldkommen sneglefrit.
3 Comments
Jette Jønsson
8/29/2017 02:46:46 am

Hej Anders jeg har indset de der små slimet snegle ikke vil flytte. Jeg har endda sat skilt op hvor på der står. Dræbersnegle henvises til naboen her er alt optaget. Men de kan vist ikke læse. Jeg samler sammen i en spand og putter kogende vand i. Men jeg ved ikke hvor lang tid der går før de dør.

Reply
Anne Maria Bartholdy
8/29/2017 11:42:40 pm

Hej Anders, Øv nu troede jeg lige du havde den ultimative måde at komme af med de slimede kryb ;-) Men jeg er, som du, også kommet til den konklusion at aflivning ved håndkraft er det mest effektive. Jeg lader dog ligene ligge et strategisk sted, for så kommer de andre for at mæske sig i dem...og så kan jeg nemt aflive dem også. Sådan fortsætter det dag efter dag hele sommeren. Men næste år, vil jeg prøve at finde og samle dem i starten af sæsonen. Så kan det være der ikke er så mange henad sommeren. Men gid alle gad og gøre det, for så kunne vi måske bedre holde dem nede...

Reply
Hanne Nimskov
8/30/2017 04:42:30 am

Hej Anders !
Der er altså en landmand - mener det var i Jylland - der fandt ud af, at islandsk mos - kan de ækle fyre IKKE li...da han lod dette mos gro rundt om sin have ud til markerne hvor de ækle snegle især kom fra - og ind i hans have og åd alt - så stoppede deres hærgen! Jeg så det i TVA - den mos gad jeg godt have!
Stor hilsen fra en Svaneke have-ejer - der har renset og renset for de lækle bæster - og faktisk ikke har haft så mange i år!

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Billede

    Anders Kofoed

    Foredragsholder, formidler og fortæller.

    Naturen er forunderlig, finurlig og fantastisk! Ligegyldigt hvad Steven Spielberg, James Cameron og J.K. Rowling finder på, så bliver det aldrig mere syret og eventyrligt, end hvad Moder Jord har at byde på.

    Nyhedsbrev

    Arkiver

    March 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    April 2017
    November 2016
    March 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Kategorier

    All
    Alder
    Mad
    Menneskedyret
    Rejse
    Sex
    Vold

    Billede

    RSS Feed

Få Danmarks mest naturlige nyhedsbrev. Jeg bringer naturen ind i din stue - eller hvor du nu er - cirka en gang om måneden. Her samler jeg en lille pose af natur-nyheder og fortæller om nye arrangementer.

Kom snart igen!


  • Blog
    • Nyhedsbrev
  • Foredrag og arrangementer
    • Kommende foredrag
  • Bøger
  • Om mig
    • Til pressen
  • Kontakt
  • Brighterfuture
  • BrighterfutureEn
  • Marieskrigehønen